Ilse

Ik ben danseres en dansdocent en studeerde uitvoerende dans aan het Koninklijk Conservatorium, Den Haag en Codarts, Rotterdamse Dansacademie.

Na een periode van freelance dansprojecten richtte ik me op danseducatie en ontwikkelde ik ervaring in het lesgeven aan kinderen, tieners en ouderen. Voor volwassenen gaf ik workshops dans en bewust bewegen in binnen- en buitenland. Tegenwoordig specialiseer ik me in danslessen voor kinderen met een beperking (Dans voor Specials) en in dansimprovisatie voor volwassenen.

Bij Dans voor Specials is de methode Contactgericht Spelen en Leren (CSL) van Anneke Groot ondersteunend; ik heb CSL-cursus 1 & 2 gevolgd, evenals de basiscursus van het Son-Rise Programma. Ik studeer in mijn laatste jaar aan de master Danstherapie te Codarts, Rotterdam.

Voor de lessen dansimprovisatie vind ik mijn inspiratie in studies met Billie Hanne en Julyen Hamilton, in het compendium van The Axis Syllabus en in de rijke uitwisseling binnen het Axis Syllabus International Research Network waar ik als kandidaat-leraar actief ben. In mijn lessen maak ik gebruik van mijn ervaring als podiumkunstenaar.

Dans en fysieke expressie

Dans en fysieke expressie zijn een deel van mijn wezen. Hoe graag ik ook studeer, overpeins, boeken lees en onderzoek, ik kom steeds weer terug bij het dansende lichaam dat me meer vertelt dan ik kan bedenken. Daarom voel ik me gelukkig dat ik van dans en beweging mijn beroep heb gemaakt, omdat het mijn manier is om in veel situaties te ontdekken wat een natuurlijke volgende stap kan zijn.

Mijn ervaring in het luisteren naar en gidsen van het lichaam deel ik graag met anderen.

Dansen kan een middel worden om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Het kan je helpen meer ontspanning te vinden; ‘minder denken, meer doen’. Bewegen helpt om blokkades te overwinnen, of troost te vinden.

In mijn werk met kinderen met autisme merk ik hoe in de non-verbale communicatie van dans het contact en de interactie tussen ons kan groeien. Door te blijven luisteren naar alle signalen van het kind kan ik spelenderwijs nieuwe stappen aanreiken.

In dit interview ging Petra Hiemstra met mij in gesprek over de plek van luisteren en afstemmen in mijn werk.

Dansimprovisatie

De improvisatie danskunst is sinds mijn afstuderen een grote liefde van mij. Op het toneel ontstaat er soms een staat van flow waarin overgave aan het moment en precies ‘weten wat er moet gebeuren’ hand in hand lijken te gaan. Bij de deelnemers in de improvisatie les merk ik ook dat gezien worden iets magisch kan doen. Als in het vluchtige moment jouw dans ontvangen wordt door een publiek, is dat een bekrachtiging van het individuele en soms kwetsbare proces van zelfexpressie.